Gå rett til innhold
Nyheter fra Buypass

Apotekene forenkler hverdagen med Buypass pålogging

- Nå får medarbeiderne våre en enklere hverdag. Den nye løsningen gir sikker tilgang til pasientenes aktive resepter og legemiddelhistorikk, samtidig som vi sparer verdifull tid med raskere innlogging. Vi blir mer effektive og kan være enda mer til stede i møtet med kunden, konstaterer Mats Nikolaisen i Norsk Medisinaldepot (NMD).

Alle landets apotek skal over på en ny og moderne bransjeløsning som samler all nødvendig informasjon ved en reseptekspedisjon. Bransjeløsningen Eik, gir tilgang til pasientenes legemiddelliste. Det krever at apotekkjedene har en innloggingsløsning som tilfredsstiller eIDAS sikkerhetsnivå høyt. NMD, Boots og Apotek 1 har valgt Buypass sin innloggingsløsning.

Pålogging med Buypass ID hos Vitusapotek
Når apotekteknikerne ekspederer kundene får de rask og sikker tilgang til reseptdata og resepthistorikk i bransjeløsningen Eik, med Buypass ID. Foto: Tonje Kinn

Som følge av overgang til ny bransjeløsning har NMD utviklet nytt apoteksystem (ApoSys) for sine to kjeder Vitusapotek og Ditt Apotek. Etter en periode med testing og godkjenning fra Norsk Helsenett gikk NMD i gang med nytt system og Buypass sin innloggingsløsning i starten av november. Vitusapotek Blindern i Oslo var først ute med å ta systemet i bruk.

- For oss er dette en stor milepæl, sier produkteier for NMDs system, ApoSys, Mats Nikolaisen. Med innloggingsløsningen fra Buypass sikrer vi at ApoSys kobler opp mot Eik og andre offentlige løsninger på en sikker måte som også ivaretar personvernet, forklarer han.

Buypass har utviklet en helt ny generisk påloggingsløsning som fjerner behovet for brukernavn og passord. I stedet benyttes en sikkerhetsnøkkel, i dette tilfellet en Yubikey og en tilhørende pinkode. - Påloggingen skjer ved at apotekmedarbeideren tapper sin sikkerhetsnøkkel på en NFC-leser og deretter taster en egendefinert pinkode, forklarer Trygve Daae i Buypass. Ved reseptkontroll av sertifisert farmasøyt, skjer det på samme måte.

Mer tid til å fokusere på kunden

Hvordan innvirker den nye løsningen på den enkelte medarbeiders hverdag?

- Hverdagen til en apotekmedarbeider består av mange små og viktige møter med kundene der vi utleverer reseptmedisinen de er avhengige av, forklarer Nikolaisen. I tillegg til å gi sikker tilgang til pasientenes aktive resepter og legemiddelhistorikk, gjør Buypass-løsningen at innloggingen skjer raskt og effektivt. Det er også en stor fordel at vi kun trenger å huske en pinkode i stedet for lange avanserte passord. Alt dette gjør at vi kan ha mer fokus på kunden og mindre på system og innlogging, forteller han.

- Det er veldig hyggelig å høre at NMD opplever at løsningen vår fungerer og dekker autentiseringsbehovet, i tillegg til at den er enkel og effektiv i møtet med kundene, sier Daae i Buypass.

En ny hverdag

Alle apotekmedarbeiderne i Vitusapotek og Ditt Apotek skal etter hvert gjennom et opplæringsløp for å være godt rustet til oppstarten. Nikolaisen forteller at det nå jobbes med å stabilisere ApoSys, i tillegg til testing og tilpasninger. ApoSys er i startgropa, og skal fortsatt videreutvikles når det gjelder funksjonalitet og brukergrensesnitt.

- Ved hjelp av et godt og tett samarbeid med mange samarbeidspartnere, har vi kommet dit vi er i dag. Mye gjenstår fortsatt, men hovedelementene er på plass. Dette blir en ny og bedre hverdag, avslutter Nikolaisen.

Les mer om ID og autentiseringsløsningen Buypass har levert til apotekene.