Gå rett til innhold
Nyheter fra Buypass

Høy risiko for svindel når skattemeldingen legges ut

Når skattemeldingen blir tilgjengelig er det stor risiko for nye svindelforsøk der kriminelle utgir seg for å være skatteetaten. Buypass advarer mot potensielle svindlere og ber folk være ekstra oppmerksomme.

16.mars 2020, Oslo  - Denne uken lanseres skattemeldingen. Erfaringen fra de siste årene er at datakriminelle bruker dette som en mulighet til å svindle nordmenn for store pengesummer via falske nettsider. Dette gjør de ved å utgi seg for å være skatteetaten og metoden de ofte bruker, er å sende ut en e-post med en link der du må inn for å bekrefte eller gi fra deg informasjon. Svindelforsøk via e-post er et økende problem, og til tross for at befolkningen nå har en høyere bevissthet og kompetanse på informasjonssikkerhet oppfordres folk til å være ekstra oppmerksomme. 

be-aware-spam
Se opp for e-post-etterligninger når Skattemeldingen sendes ut i disse dager

- De kriminelle skyr ingen midler og har tidligere kontaktet folk over epost og sms, og forsøker å lure dem til å klikke på lenker og til å gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan benyttes til å svindle mottakeren. Hverken Skatteetaten eller andre myndigheter i Norge vil be om at du skal logge deg inn ved å klikke på en lenke som ligger i en e-post. Når du får vite at skattemeldingen din er tilgjengelig, blir du bedt om å logge deg inn på skatteetatens hjemmeside, som igjen kobler deg direkte inn til ID-porten. Der må du logge deg inn med din elektroniske ID. Dermed får du sikker tilgang til dine opplysninger og du beskytter egen identitet, sier Janne Syversen, kommunikasjonsdirektør i Buypass.

Det er ikke alltid lett å se forskjell på ekte og falske nettsider. Derfor har Buypass bidratt til et gratis e-læringskurs knyttet til forebyggende tiltak for ID-tyveri og svindel på nett. Dette ligger tilgjengelig på nettvett.no og er utviklet sammen med Norsk senter for informasjonssikkerhet.

Her er linken til kurset “Hvordan sikre din egen identitet” på Nettvett.no.

Mars var den måneden med mest nettsvindel i første halvdel av 2019, slår den globale koalisjonen Anti Phishing Working Group fast i sin siste rapport

 

For ytterligere informasjon, kontakt Janne Syversen, kommunikasjonsdirektør i Buypass AS. Telefon: 46826082